طرز تهیه رب ازگیل جنگلی یا کنس دشوی مازندرانی

 

تا به حال اسم ازگیل جنگلی یا کندس را شنیده اید؟ از ازگیل رب ازگیل یا کنس دشو می گیرند. ازگیل را از اینجا می توانید بشناسید.

قطعا شنیدین یا دیدین که مردم روستاهای شمالی انواع و اقسام رب و ترشی از میوه های جنگلی درست می کنند .

برای امرار معاش  به شهرهای نزدیک خود برده و به  دست فروشی مشغول هستند.

اگر به مازندران آمده باشید ؛ در هر شهر، بازار روز بر پا است؛ مردم محصولات و دست آوردههای خودشان را به معرض فروش قرارمی دهند.

 

از ازگیل جنگلی رب بدست می آورند . و در خوراک ها از آن استفاده بهینه می کنند.

این بار می خواهم از ترشی رب ازگیل مطلبی ارائه دهم.

میوه ازگیل در مراتع و جنگلهای شمالی پیدا می شود. این میوه  کوچک وقهوه ای رنگ در فصل پاییز توسط محلی ها دست چین شده و برای  رب و ترشی  آماده می شود.

محیا کردن رب ازگیل  یا کنس دشو خیلی زمان بر و پر زحمت است . کار یک نفر نیست هر چقدر فرد کدبانو و هنرمند و زبر دست باشد باز هم یاوری می خواهد .

چگونه رب ازگیل مازندرانی تهیه کنم؟

 مواد لازم:

5 کیلو ازگیل

2 لیتر آب

 اول از همه ازگیل را خوب شسته و خشک می کنیم . نکته قابل توجه اینکه  ازگیل باید  به درجه کاملا رسیده و پختگی و حتی له شدگی رسیده باشد.

پس از خشک شدن ازگیل ها را با آب قاطی کنید.

آب باید طوری ازگیل را در برگرفته باشد، که تمام سطح میوه را پر کرده باشد.

نکته قابل توجه :  بعضی از محلی ها  برای ترش کردن از آلو جنگلی هم استفاده می کنند .

 اینجای ماجرا با کمی تفاوت  ادامه میدهیم ؛ ما شمالی ها قابلمه را روی آتش قرار میدهیم و مطمئنن آتش با اجاق خانگی  متفاوت است.

  همچنین آتش هیزمی طعم خوراک ها را فوق العاده می کند.

قابلمه را که روی اجاق فرار دادیم ؛ با کفگیر هر چند دقیقه خوب هم میزنیم تا شهد ازگیل از میوه جدا شود.

انقدر این کار را ادامه  میدهیم تا جایی که حس کنیم ازگیل دیگر شهدی ندارد.

  حال قابلمه ای دیگر آورده و آبکش فلزی روی آن قرار میدهم . روی آبکش پارچه ای تمیز و بزرگ پهن می کنیم .

محتویات داخل قابلمه را روی پارچه خالی کرده و آن  را خوب می چلانیم تا اب ازگیل و شهد آن ، داخل قابلمه زیری سر ریز شود.

اگر حس کردیم هنوز شهد داخل میوه ها وجود دارد ،کمی آب جوش روی پارچه ریخته و دوباره فشار میدهیم .

حال قابلمه را روی آتش قرار داده و هر چند دقیقه هم میزنیم.

غلظت رب ازگیل به آشپز ربط دارد ؛

بعضی از اساتید مایلند ربی غلیظ و سیاه و آبکی  مصرف کنند؛اما بعضی ها دوست دارند مانند رب انار ، سفت و جامد شده باشد.

به مانند شیره خرما، وقتی سرد شد ، در ظرف مخصوصش قرار داده و درجای خنک نگه میداریم.

نکته خیلی مهم در بعد از پختن ازگیل

چگونه باید از رب ازگیل نگهداری کنیم؟

 ظرفی که برای نگهداری رب در نظر گرفته ایم باید خشک و کاملا تمیز باشد تا رب فاسد نشود.

از قاشق فلزی برای استفاده از رب  به هیچ عنوان استفاده نشود ، زیرا باعث کپک و همچنین فاسد شدن رب می شود .می توان از قاشق چوبی و پلاستیکی  برای برداشتن  رب استفاده کرد.  

موارد مصرف رب ازگیل:

در مزه دار کردن مرغ ها و گوشت ها، به جای سرکه و سکنجبین با کاهو مصرف شود، خالی خورده شود .

در دلال  شکم پر ماهی و پرندگان از آن به عنوان ترشی استفاده شود. در چاشنی های کباب ، چلو گوشت ها بعضی ها از رب انار استفاده می کنند .

بعضی ها هم از رب ازگیل بسته به مزاج افراد دارد.

قدیمی ها ترشی ازگیل را روی پلو ریخته و به جای خورشت مصرف می کردند و با لذت تمام می خوردند. 

‫3 نظر

  • […] قاشق را طوری به توت ها بزنیم که شهد آن را بکشد . مانند طرز تهیه رب ازگیل .حال توت های له شده را در توری فلزی ریخته و زیر آن لگن […]

  • […] این بازار انواع ترشی جات و محصولات محلی  که زنان و مردان روستایی با زحمت درست […]

  • […] و یک و نیم کیلو . برای این مقدار سبزی گردو 50 تا 60 عددرب ازگیل نیم کیلوکنجد یک کیلو نکته : میتوان به جای گردو از بادام […]

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    12 − یک =